maandag 9 mei 2011

Hate eternal: phoenix amongst the ashesErik Rutan is een druk bezet man. Hij is een van de belangrijkste producers op het gebied van death metal. Bands in dat genre die graag een brute maar toch organische sound willen hebben, gaan meestal eens bij hem aankloppen. Maar tussen al zijn productietaken heeft hij toch nog tijd gevonden om een nieuw album te schrijven en op te nemen met zijn eigen band Hate Eternal.

Buiten een goed producer is Erik Rutan ook nog eens een meer dan talentvol gitarist. En dat is iets wat je in Hate eternal altijd al hoorde. De riffs en de songopbouw volgen nooit echt de makkelijkste weg. Maar op deze plaat is hij er wel in geslaagd om die moeilijke riffs en rare breaks om te vormen tot goede nummers. Ondanks dat deze plaat meer dan 41 minuten lang blijft razen zonder noemenswaardig rustpunt, blijft ze toch de aandacht van de luisteraar opeisen. Ook de bijdrage van drummer Jade Simonetto mag je zeker niet onderschatten. Zijn brute maar toch losse speelstijl draagt veel bij aan de agressie van dit album. De zang wordt verzorgt door Erik Rutan zelf (zoals meestal op Hate eternal platen) en heeft een tof agressief kantje.

Hate eternal was altijd al een band die overeenkomsten vertoonde met Morbid angel en Nile, maar op deze plaat sluipen er hier en daar ook nieuwe invloeden als Gojira en Behemoth in de muziek. Dit zou wel eens Hate eternal hun definitieve meesterwerk kunnen zijn. Dus zeker beluisteren als je van death metal houdt.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten