maandag 20 juni 2011

Robbedoes en Kwabbernoot door Franquin


We kennen waarschijnlijk allemaal de stripserie Robbedoes en Kwabbernoot. En een groot deel onder ons weten ook dat Robbedoes en Kwabbernoot een serie is die nu en dan eens nieuwe makers krijgt. Robbedoes werd voor WOII gecreeërd door Rob Vel, die de reeks daarna overgaf aan Jije. Jije gaf, toen hij het te druk had met andere reeksen, op zijn beurt de reeks over aan Franquin. Onder Franquin groeide Robbedoes en zijn wereld uit tot de avonturenreeks die het nu nog steeds is.

Deze uitgave bundelt de 4 eerste robbedoes verhalen die Franquin ooit gemaakt heeft nadat hij de reeks overnam van Jije. Deze verhalen zijn in de jaren 46 en 47 verschenen in het tijdschrift Robbedoes. Doorheen de 4 verhalen zie je de bekende zwierige stijl van Franquin zich ontwikkelen. De eerste pagina's zijn nog zwaar door Jije beïnvloed, maar hoe verder je in dit boekje vordert, hoe meer je de expressieve stijl waar Franquin om bekend staat zien opduiken. De verhalen zelf zijn redelijk vergezochte, slapstick achtige avonturen die de tijdgeest van" vanaf nu is alle mogelijk" goed weergeven.

Ik heb dit boekje gelezen met een grote glimlach op mijn gezicht en volgens mij is het dan ook een aanrader. Al is het maar om een stripgenie zijn eerste stapjes te zien zetten. Dit is uitgebracht in een beperkte oplage, dus als je het ergens ziet staan, zou ik niet twijfelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten