woensdag 8 juni 2011

mitochondrion: parasignosis


Parasignosis van Mitochondrion is een album waar ik al veel goede dingen over gelezen had. Men zei dat dit een band was die de grenzen van de death metal opzocht, en na die plaat enkele keren gehoord te hebben, moet ik toegeven dat het waar is.

Mitochondrion is een Canadese band, en bestaat al sinds 2003. Sindsdien hebben ze twee demo's een splitcd en twee albums uitgebracht. Parasignosis is hun nieuwste album. De basis voor de muziek die je op deze plaat hoort is death metal maar dan wel op een heel vreemde manier gebracht. Deze band is er namelijk in geslaagd om death metal de naargeestige sfeer van bands als Deathspell omega mee te geven.

In plaats van echte nummers bevat deze cd enkele muziekstukken die een constante aanslag op je gehoor lijkten te zijn. Maar je merkt ook duidelijk dat men niet zomaar iets speelt, maar dat men die muziekstukken wel degelijk op een zorgvuldige manier in mekaar heeft gestoken. De leden van Mitochondrion lijken gewoon meer geïnteresseerd in het oproepen van een donkere sfeer dan in het schrijven van echte nummers. Ook de zang is heel diep in het geheel gemixt, en dus meer bedoelt als een extra instrument. Tussen deze nummers bevinden zich soundscapes die de nare sfeer nog moeten vergroten. En toch gaat er een verslavend effect uit van deze plaat. Op de een of andere manier wordt je helemaal in de sfeer van het album getrokken.

Dit is geen makkelijk album om naar te luisteren. Dit is progressieve muziek in de ware betekenis van het woord. Maar als je even doorbijt hoor je wel een album dat de grenzen van death metal probeert te verleggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten