maandag 18 juli 2011

light bearer: lapsus


Light Bearer is de nieuwe band van Alex CF van het magistrale Fall of efrafa. Ook met deze band wil hij weer een totaalpakket van kunst, muziek en literatuur creeëren. Net zoals bij Fall of efrafa is ook dit weer een conceptband. Lapsus is het eerste hoofdstuk in een verhaal over godsdienst, atheïsme en vrijheid. De inspiratiebronnen voor dit werk zijn Paradise lost van milton, het boek genesis en vooral de "his dark materials" van Phillip Pullman. De meeste mensen kennen hiervan alleen het eerste deel dat verfilmd is als the golden compass.

De nummers van Light Bearer zijn lange uitgesponnen werkstukken die zich constant heen en weer bewegen tussen post rock en post hardcore. Enkele bands die ik al als referentie heb horen noemen zijn Explosions in the sky, Isis, Amen ra en natuurlijk Fall of efrafa. Maar die verwijzing naar de vorige band van Alex CF heeft voor een deel ook te maken met zijn stemgeluid. Je kan echt de passie en de vertwijfeling voelen in zijn hese, maar toch brute stem. De muziek probeert ook niet gewoon van zacht naar hard te gaan, wat wel een euvel is dat sommige post hardcore bands hebben, maar bouwt een dynamiek op die het verhaal moet ondersteunen. Ook wordt de muziek opgefleurd met violen, cello's etc...

Ik moet zeggen dat ik echt onder de indruk ben van Light bearer. Dit is een magnifieke plaat die op de een of andere manier echt verslavend werkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten