donderdag 31 maart 2011

Overlevenden 1ste episode


De Braziliaanse stripmaker Leo is vooral bekend van zijn reeks de werelden van Aldebaran. In deze serie is men momenteel bezig aan de derde cyclus. In deze reeksen schets Leo een beeld hoe volgens hem een kolonisatie van een andere planeet er aan toe zou kunnen gaan. En hij gebruikt dit SF thema ook om prachtige, vreemde fauna en flora te bedenken.  Wat de boeken van Leo boven andere boeken met een gelijkaardig beginthema uittillen, is het feit dat hij heel veel aandacht besteedt aan de personages en de relaties tussen de personages. De sciencefiction fiction en de prachtige "allien" natuur dienen als achtergrond voor een goed en geloofwaardig verhaal. In de drie cyclussen die al verschenen zijn( aldebaran, betelgueze en antares), volgen we vooral de belevenissen van Kim.  Deze nieuwe serie speelt zich ook af in het aldebaran universum maar hier volgen we andere personages.

Deze strip opent met de mededeling dat het schip 'Tycho Brahe' vergaan is op een reis van de aarde naar aldebaran. Een reddingsloep is kunnen ontkomen en is geland op een onbekende, maar leefbare planeet. Aan boord van deze sloep zijn er 12 jongeren tussen 12 en 19 jaar. Het verhaal focust zich in het begin vooral op de jongeren en hun poging om te overleven terwijl er ondertussen ook redelijk wat aandacht gaat naar de opbouw van de personages. Later blijkt dat de jongeren niet alleen zijn op deze planeet en dat niet al het leven op deze planeet het goed met hun voorheeft.  Het verhaal doet me soms een klein beetje denken aan 'verhaal zonder helden' door Danny en Van Hamme.

Het verhaal heeft naar goede Leo gewoonte een gezapig tempo, waarbij er ook heel wat tijd wordt genomen om de wereld voor te stellen.  De tekeningen  zijn ook van de hand van Leo en hij is een begenadigd functioneel tekenaar maar zijn menselijke personages zien er altijd wat raar uit. Dat is ook wel een beetje een minpunt van dit boek. Men stelt meteen 12 personages voor, en door de tekenstijl is het soms moeilijk om uit te maken wie wie ook al weer is. De hoofden van de personages lijken soms iets te veel op mekaar. Ook is dit een eerste deel van een groter verhaal, en eindigt deze inleiding dus op een gigantische cliffhanger.

Maar verder is dit een heel goede strip die ik iedereen die van (de inleiding tot) een goed verhaal houdt en niet vies is van een beetje SF, kan aanraden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten